POLITIKA PRIVATNOSTI

Poštovani korisniče, u cilju očuvanja i zašite podataka o ličnosti upućujemo Vas u Vaša prava i obaveze kao korisnika, prirodu i obim obrade Vaših podataka od strane HERBA-MARKET DOO kao korisnika veb stranice koji u cilju obavljanja delatnosti i kvalitetnijeg pružanja usluga, prikuplja Vaše podatke o ličnosti u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti (“Sl. glasnik RS”, br. 87/2018, u daljem tekstu ,,Zakon”) koji je usaglašen sa Opštom uredbom o zaštiti podataka Evrospke unije,

Podaci o ličnosti su svi podaci koji se neposredno ili posredno odnose ili mogu da se odnose na Vas kao fizičko lice.

1. Šta su podaci o ličnosti?
2. Na koji način prikupljamo Vaše lične podatke?
3. Koje Vaše podatke prikuplja Herba-market prilikom kupovine u maloprodajnim objektima i internet prodavnicama?
4. Koje Vaše podatke možemo prikupiti u komunikaciji sa Vama (elektronskom poštom, online chat-om, telefonskim razgovorom, slanjem poruka SMS, MMS, Viber, putem društvenih mreža)
5. Prikupljanje podataka u Marketinške svrhe putem prijave za dobijanje obaveštenja o aktuelnoj ponudi i promocijama – Newsletter
6. Razmena podataka i prikupljanje od strane društvenih mreža
7. Prikupljanje podataka putem internet stranice www.herba-market.co.rs
8. Prikupljanje podataka putem video nadzora
9. Ko obrađuje i ko ima pristup Vašim podacima?
10. Čuvanje podataka o ličnosti
11. Prava lica čiji se podaci prikupljaju i obrađuju

U nastavku ćete pronaći sve informacije o prirodi i obimu obrade vaših ličnih podataka od strane HERBA-MARKET DOO.

1. Šta su podaci o ličnosti:

Prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti – “podatak o ličnosti” je svaki podatak koji se odnosi na fizičko lice čiji je identitet određen ili odrediv, neposredno ili posredno, posebno na osnovu oznake identiteta, kao što je ime i identifikacioni broj, podataka o lokaciji, identifikatora u elektronskim komunikacionim mrežama ili jednog, odnosno više obeležja njegovog fizičkog, fiziološkog, genetskog, mentalnog, ekonomskog, kulturnog i društvenog identiteta;

2. Na koji način prikupljamo Vaše lične podatke?

Vaše lične podatke prikupljamo kada je to relevantno za potrebe Vas kao potrošača, ili za naše poslovanje (npr. Kada naručujete proizvode, prijavite se za newsletter, kada kupujete putem interneta i sl.).

Većinu informacija dobijamo direktno od Vas, kada naručujete, popunjavate formulare, deo prikupljamo neposredno, ukoliko postoje bezbednosne kamere u maloprodajnim objektima koje vrše video zapis, a deo informacija se prikuplja i putem sajta, mobilne aplikacije, servisa pretraživača, društvenih mreža i sl.

Prikupljene podatke koristimo u svrhu ispunjenja preuzetih obaveza iz kupoprodajnih odnosa (da bi smo Vam isporučili željenu robu i sl.), deo podataka se može koristiti i u marketinške svrhe, ukoliko na to pristanete prijavom, ostavljanjem podataka u tu svrhu i sl. a deo podataka koji se prikuplja putem automatizovanih procesa internet pristupom ili preko kolačića se koristi na način i u svrhe koji su bliže objašnjeni u delu politika kolačića.

Svi lični podaci tretiraju se kao poverljive informacije i podaci, a Herba-market i/ili naši pouzdani partneri ih čuvaju na adekvatan način.

Za započinjanje ugovornog odnosa njegovo sprovođenje i za ispunjenje obaveza koje su povezane sa ugovornim odnosom, u obavezi ste da nam dostavite one lične podatke, koji su neophodni kao i za čije prikupljanje imamo zakonsku obavezu ili imamo pravo na osnovu legitimnih interesa. Više o neophodnim podacima prilikom konkretnih odnosa, možete naći u nastavku ovog teksta. Bez dostavljenih podataka, za svaku konkretnu vrstu odnosa, herba-market neće biti u mogućnosti da započne ili okonča poslovni odnos sa Vama.

3. Koje Vaše podatke prikuplja Herba-market prilikom kupovine u maloprodajnim objektima i internet prodavnicama

Herba-market kao trgovac, odnosno prodavac, po samom Zakonu o zaštiti potrošača (“Sl. glasnik RS”, br. 62/2014, 6/2016 – dr. zakon i 44/2018 – dr. zakon) ima ovlašćenje da prikuplja podatke o svojim kupcima.

U cilju zaključenja i ispunjenja obaveza iz ugovora o prodaji gde se vi javljate kao kupac, odnosno potrošač, kao i svih radnji koje prate kupovinu (narudžbina, isporuka, naplata, reklamacija i sl.) prikupljamo Vaše podatke koji su neophodni za ispunjenje svrhe ugovora, na šta smo i po Zakonu o zaštiti potrošača ovlašćeni.

Za kupovinu u maloprodajnim objektima, prikupljamo samo podatke koji su neophodni za svrhu kupovine i samo kada su neophodni za kupovinu. Količina prikupljenih podataka zavisi od vrste i načina kupovine, načina plaćanja, isporuke, reklamacije i sl.

Prilikom kupovine za gotovinu, sa neposrednim preuzimanjem kupljene robe, ne prikupljamo Vaše lične podatke, osim u slučaju ukoliko u objektu postoji video nadzor koji vrši snimanje, o čemu ćete biti obavešteni postavljenim znakom na samom ulazu u objekat o čemu više možete pročitati u tački 8 ovog akta.

Za kupovinu sa odloženom isporukom, prikupljaju se podaci koji su neophodni za isporuku (ime, prezime, adresa, broj telefona, po potrebi i drugi podaci) i isti se prosleđuju poštanskim službama. Ovi podaci se čuvaju do potvrde da je isporuka izvršena.

Za plaćanja koja se vrše čekovima građana ili se na bilo koji način vrši odloženo plaćanje, prikupljaju se podaci koji su neophodni za realizaciju ovih instrumenata prema zakonima koji regulišu oblast konkretnog instrumenta plaćanja, kao i po eventualnim legitimnim zahtevima banaka koje vrše realizaciju plaćanja.

Kupovinu putem interneta možete realizovati ako ste registrovani na našem sajtu. Podatke prikupljene na ovaj način koristimo radi izvršenja ugovora o prodaji, što obuhvata naplatu, upravljanje i praćenje porudžbina i komunikaciju sa Vama, kao i eventualne buduće kupovine koje možete ostvarivati pristupom Vašem korisničkom nalogu. Herba-market prikuplja i obrađuje Vaše podatke prilikom kreiranja korisničkog naloga na Herba-market sajtu. Za realizaciju ovog načina kupovine, bićete u obavezi da unesete svoje podatke u predviđena polja (ime, prezime, adresa, grad, država, adresa e-pošte, broj telefona i dr.). Neki od podataka, obično označeni sa „*“ i/ili napomenom „obavezno polje“ su obavezni i bez njih se ne može obaviti registracija i kupovina, dok podatke koji su opcioni, koji su označeni sa „opciono“, upisujete samo ukoliko želite i oni će biti korišćeni u marketinške svrhe (naziv kompanije i sl.). Ukoliko popunite i prihvatite ove uslove za registraciju, saglašavate se i da vaši podaci budu uneti u bazu podataka o kupcima koja se koristi od strane herba-market u cilju evidencije kupaca, promocije i povećanja kvaliteta pružanja usluga.

4. Koje Vaše podatke možemo prikupiti u komunikaciji sa Vama (elektronskom poštom, online chat-om, telefonskim razgovorom, slanjem poruka SMS, MMS, Viber, putem društvenih mreža)

Ukazujemo Vam i da postavljanjem upita, kontaktiranjem putem elektronske pošte, telefona, svih vrsta aplikacija za razmenu poruka, putem pitanja dostavljenih preko društvenih mreža ili na drugi način, možete Herba-market-u ostaviti određene podatke koji predstavljaju podatke o ličnosti.

U zavisnosti od načina stupanja u kontakt, postavljenih pitanja, konstatacija, obaveštenja koje nam upućujete i samih informaacija koje dostavljate, ti podaci mogu obuhvatiti elektronsku poštu, telefonski broj, ime, prezime, ali i druge lične podatke koje ste razmenili sa Herba-market u toku komunikacije.

Podatke prikupljene na ovaj način herba-market može obrađivati u svrhe pružanja odgovora na pitanja koja ste nam postavili, izjašnjenja i odgovore na primedbe, sugestije, kao i za potrebe prikupljanja statističkih podataka i profilisanje, kako bi unapredili naše poslovanje, s tim da će se za potrebe statistike i profilisanja vršiti anonimizacija, tako da ne podatak ne može biti doveden u vezu sa Vama.

5. Prikupljanje podataka u Marketinške svrhe putem prijave za dobijanje obaveštenja o aktuelnoj ponudi i promocijama – Newsletter

Prilikom posete našem sajtu, na našem sajtu biće Vam ponuđeno da se registrujete za prijem obaveštenja o aktuelnim ponudama i promocijama putem elektronske pošte (Newsletter).

Ukoliko želite da dobijate ovakvu vrstu obaveštenja, bićete u obavezi da ostavite Ime i/ili naziv frizerskog salona, odnosno druge firme, kao i adresu elektronske pošte, koji podaci će biti čuvani obrađivani u svrhu slanja obaveštenja o aktuelnoj ponudi i promocijama Herba-market.

Prilikom slanja newsletter-a, biće korišćena adresa Vaše elektronske pošte i ime/naziv koje ste naveli u registraciji, odnosno naziv frizerskog salona ili druge firme ako ste se na newsletter prijavili stavljanjem ovih podataka.

Vašu saglasnost za prijem obaveštenja o aktuelnoj ponudi i promocijama ili kreiranje personalizovanih korisničkih profila možete da opozovete u svakom trenutku tako što ćete se na našoj internet stranici odjaviti sa liste za prijem obaveštenja ili putem linka za odjavu koji možete naći na kraju svakog newslettera. Opoziv pristanka ne utiče na dopuštenost obrade koja je vršena na osnovu pristanka pre opoziva, a ukoliko opozovete pristanak, obrisaćemo vaše podatke.

6. Razmena podataka i prikupljanje od strane društvenih mreža

U svom poslovanju, koristimo društvene mreže (Facebook, Instagram i dr.) i na taj način prikupljamo podatke o tome ko se sa Herba-market na taj način povezuje, u svrhu informisanja potrošača o aktuelnim promocijama i ponudama, kao i interakcije i unapređenja odnosa sa pratiocima.

Društvene mreže Vama kao korisnicima po pravilu daju mogućnost objave određenog sadržaja na našem profilu, čime isti može postati javan. Zato Vam preporučujemo da budete oprezni prilikom korišćenja društvenih mreža i objavljujete samo ono što želite učiniti javnim.

Podatke prikupljene na društvenim mrežama kao što su komentari, video snimci, slike i sl. objavljuje operater a Herba-market ih ne deli sa trećim licima niti ih čuva van okvira koje čuva sam operater društvene mreže.

Fotografije, video snimci i drugi autorski materijali objavljeni na društvenim mrežama od strane herba-market su zaštićeni autorskim pravima herba-market ili lica uz čiju su saglasnost objavljeni, pa svako njihovo dalje distribuiranje, umnožavanje, kopiranje, prodaja i sl. povlače građanskopravnu i krivičnopravnu odgovornost.

Herba-market zadržava pravo da komentare, video snimke, fotografije koje na portal njene društvene mreže postavljaju ili objavljuju treća lica, obriše zbog nezakonitih sadržaja, komentara mržnje, eksplicitnih sadržaja, vređanja, omalovažavanja i objavljivanja drugih informacija na nezakonit način ili koje su same posebi nezakonite, protivne prinudnim propisima i pravilima morala.

Ako Herba-market kontaktirate na društvenim mrežama putem privatne poruke, s podacima koje s nama podelite, postupaćemo u skladu sa tačkom 4. ovog akta.

U svakom slučaju, napominjemo da je korišćenje društvenih mreža podložno pravilima o zaštiti privatnosti koja su usvojili pružaoci platformi putem kojih se iste omogućuju, te Vam preporučujemo da ista proučite na sajtovim samih pružaoca usluga društvenih mreža, odnosno na sledećim linkovima:
• Facebook: https://www.facebook.com/privacy/explanation
• Instagram: https://help.instagram.com/519522125107875

Podatke na društvenim mrežama velikim delom obrađuje sam operater veb praćenjem, obradom vaših ličnih podataka, kreiranjem personalizovanog sadržaja, nuđenjem proizvoda, marketinškim kampanjama i na brojne druge načine, sve na osnovu vaših ličnih podataka koje ste mu učinili dostupnim, vašeg ponašanja na društvenim mrežama i drugih podataka, analiza , algoritama, zbog čega na taj deo obrade podataka imamo ograničen uticaj.

Herba market ne može isključiti veb praćenje koje vrši operater društvene mreže, niti uticati na obradu Vaših podataka od strane operatera društvenih mreža. Herba-market ne dostavlja podatke operaterima društvenih mreža, već operater društvene mreže, u skladu sa politikom društvene mreže, ima pristup samo onim određenim podacima koji su putem društvenih mreža i posredstvom društvenih mreža direktno prikupljeni od strane operatera,koji se kao takvi čuvaju kod istog.

Herba-market koristi usluge društvenih mreža- web praćenja za šta postoji njen legitimni interes, koji se sastoji u tome da se platforma društvene mreže i konkretna fan stranica (fan-page) optimizuju u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, informisanja potrošača o aktuelnim promocijama i ponudama, kao i interakcije i unapređenja odnosa sa pratiocima, odnosno kupcima ili potencijalnim kupcima.

Vašu saglasnost za prijem obaveštenja o aktuelnoj ponudi i promocijama ili kreiranje personalizovanih sadržaja koje se upućuju preko društvenih mreža, možete da opozovete ili regulišete u svakom trenutku isključivo prema pravilima i politici društvenih mreža koje koristite, na šta herba-market nema uticaj.

7. Prikupljanje podataka putem internet stranice www.herba-market.co.rs

Prilikom posete internet stranici, Herba-market obrađuje Vaše podatke tako što se između uređaja koji koristite i servera na kome je naša stranica postavljena, vrši razmena određenih podataka pri čemu može doći i do prikupljanja nekih podataka o ličnosti.

Podaci prikupljeni na navedeni način se koriste za optimizaciju naše internet stranice, ocenu korisničkog ponašanja na sajtu, analitiku kao i eventualno prikazivanja reklama u pretraživaču Vašeg uređaja pod uslovima i na način koji je utvrđen servisima koji pružaju ovu uslugu.

Pretraživač koji koristite na Vašem uređaju (Chrome, Firefox, Edge i sl.) će automatski i bez Vaše aktivnosti poslati na server naše internet stranice podatke kao što su: IP adresa uređaja sa kog je pristupljeno sajtu, datum i vreme pristupa, ime i URL preuzete datoteke, internet stranicu sa koje se pristupa (referrer URL), pretraživač koji koristite i eventualno ime vašeg provajdera. Navedeni podaci su neophodni za pravilno i ispravno funkcionisanje internet stranice, obezbeđivanja uspostavljanja nesmetane veze, obezbeđivanje komfornog korišćenja naše internet stranice i procene bezbednosti i stabilnosti sistema, a čuvaju se u log datoteci privremeno, u navedene svrhe, nakon čega se automatski brišu ili se čuvaju kao anonimizirani statističčki podaci.

Ukoliko ste u Vašem pretraživaču, u operativnom sistemu ili u drugim podešavanjima Vašeg uređaja prihvatili tzv. geolokaciju, odnosno dali svoj pristanak, ova funkcija može biti korišćena u cilju nuđenja individualne usluge ili prikazivanja sadržaja na osnovu Vaše trenutne lokacije, sve u skladu sa uslovima i na način koji je utvrđen servisima koji pružaju ovu uslugu. Nakon što napustite našu internet stranicu, podaci o geolokaciji se brišu.

Informacije o tome kako koristite sajt delimo sa pouzdanim partnerima koji vode analitiku, kako bi na osnovu njih bolje plasirali sadržaj koji objavljujemo. Ako nastavite da koristite veb-stranicu www.herba-market.co.rs, saglasni ste sa korišćenjem podataka na navedeni način, pod bližim uslovima definisanim na našoj stranici politika kolačića.

Na našem sajtu postoji poseban prozora za komunikaciju sa kupcima, tzv. Chatbox, preko koga možete komunicirati sa operaterom Herba-marketa. U zavisnosti od načina stupanja u kontakt, postavljenih pitanja, konstatacija, obaveštenja koje nam upućujete i samih informaacija koje dostavljate, ti podaci mogu obuhvatiti elektronsku poštu, telefonski broj, ime, prezime, ali i druge lične podatke koje ste razmenili sa Herba-market u toku komunikacije.Podatke prikupljene na ovaj način herba-market može obrađivati u svrhe pružanja odgovora na pitanja koja ste nam postavili, izjašnjenja i odgovore na primedbe, sugestije, kao i za potrebe prikupljanja statističkih podataka i profilisanje, kao u tački 4. ovog akta.

8. Prikupljanje podataka putem video nadzora

U maloprodajnim objektima Herba-market, može se koristiti video nadzor za potrebe bezbednosti zaposlenih, imovine i drugih legitimnih razloga korišćenja ovog vida nadzora.

Ukoliko u maloprodajnom objektu postoji video nadzor, obaveštenje će biti istaknuto na ulazu prodavnicu.

Ukoliko u maoprodajnom objektu postoji i video nadzor koji omogućava snimanje i čuvanje video zapisa, isti će biti vršen u skladu sa zakonom, vremenski čuvan i obrađivan isključivo u skladu sa aktom koji će u tu svrhu doneti privredno društvo.

9. Ko obrađuje i ko ima pristup Vašim podacima?

Ukoliko ste svoje lične podatke dostavili Herba-market ili su prikupljeni na drugi način predviđen i pojašnjen ovim aktom, odnosno u okviru zakonskih normi, isti će biti obrađivani samo u svrhu zbog koje su prikupljeni. U okviru privrednog društva, pristup prikupljenim i dostavljenim podacima, imaju samo oni zaposleni kojima su isti neophodni za ispunjenje ugovornih ili zakonskih obaveza ili u svrhu ispunjenja legitimnih interesa, a što je predviđeno pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji i prema opisu poslova lica kojima je omogućen pristup. Lica kojima je omogućen pristup Vašim podacima, osim zakonske obaveze brižljiog čuvanja Vaših podataka imaju i ugovorom pojačanu odgovornost i veči stepen pažnje za postupanje sa podacima o ličnostima.

Neovlašćena lica i treća lica nemaju pristup Vašim podacima, a nadležnim državnim organima se Vaši podaci mogu dostaviti isključivo ako je takva obaveza propisana zakonom ili postoji nalog nadležnog državnog organa.

Prilikom obavljanja delatnosti, Vaši podaci mogu biti dostavljeni trećim pravnim licima, ukoliko je to neophodno za pružanje usluge (davanje kurirskim službama zbog dostave, davanje bankama u cilju ispunjenja administrativne zabrane, čekova, i sl.)

Ukoliko se čuvanje, obrada podataka ili zaštita podataka o ličnosti poverava ili prenosi određenim pružaocima usluga koji obavljaju određene poslove za herba-market (npr. Održavanje sajta, društvenih mreža, eksterni video nadzor i sl.) ova lica mogu da dobiju pristup vašim ličnim podacima, s tim da je pridržavanje propisima o zaštiti podataka o ličnosti u ovim slučajevima obezbeđeno ugovorom između herba-market i tih lica, kao i opštim pravilima o zaštiti podataka.

10. Čuvanje podataka o ličnosti

Lične podatke čuvamo onoliko koliko je to neophodno za ispunjenje svake od navedenih svrha za koje se podaci prikupljaju, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Pojedine vrste podataka koje se prikupljaju mogu se čuvati duže ili kraće u zavisnosti od toga na koji način se prikupljaju i u koje svrhe.

Obzirom da se većina kupaca Herba-market profesionalno bavi frizersko – kozmetičkom delatnošću, ili su u vezi sa ovim poslovima, da se u velikom broju slučajeva radi o dugogodišnjim kupcima i poslovnim partnerima, da se prodaje tehnička roba koja ima duži period garancije po samom zakonu, podatke o licima koja se registruju, koja učestalo kupuju, čuvaće se u periodu od 5 godina.

Podaci o realizovanim kupovinama i kupcima čuvaju koliko je to predviđeno poreskim propisima I propisima koji regulišu ugovor o prodaji.

11. Prava lica čiji se podaci prikupljaju i obrađuju

Kao lice čiji se podaci prikupljaju i obrađuju, prema samom Zakonu, imate pravo da od nas zahtevate informaciju o tome da li obrađujemo Vaše podatke o ličnosti, pristup tim podacima, kao i sledeće informacije:
1) o svrsi obrade;
2) o vrstama podataka o ličnosti koji se obrađuju;
3) o primaocu ili vrstama primalaca kojima su podaci o ličnosti otkriveni ili će im biti otkriveni, a posebno primaocima u drugim državama ili međunarodnim organizacijama;
4) o predviđenom roku čuvanja podataka o ličnosti, ili ako to nije moguće, o kriterijumima za određivanje tog roka;
5) dostupne informacije o izvoru podataka o ličnosti, ako podaci o ličnosti nisu prikupljeni od lica na koje se odnose;
6) o postojanju postupka automatizovanog donošenja odluke, uključujući profilisanje i, najmanje u tim slučajevima, svrsishodne informacije o logici koja se pri tome koristi, kao i o značaju i očekivanim posledicama te obrade po lice na koje se podaci odnose.

U svakom trenutku imate pravo da zahtevate ispravku netačnih, pogrešno unetih, zastarelih, promenjenih ili ažuriranih podataka;

Zahteve možete podneti putem elektronske pošte info@herba-market.co.rs ili putem drugog mejla koji je kao zvaničan registrovan na strani APR.

Ukoliko se prikupljanje, obrada ili čuvanje Vaših podataka zasniva na Vašem pristanku, u svakom trenutku možete zahtevati da se isti obrišu.

Brisanje podataka i opoziv saglasnosti se za newsletter podnose na sajtu ili u zaglavlju newslettera, gde postoji opcija odjave sa liste.

Svoja prava, u vezi sa ličnim podacima koji se prikupljaju i obrađuju na društvenim mrežama, možete ostvariti preko društvene mreže koju koristite i prema njihovoj politici privatnosti.

Zahtevi za brisanje ostalih podataka, kao i podataka iz registra kupaca koji se formira na osnovu popunjenih prijava za kupovinu preko interneta, briše se slanjem zahteva na mejl info@herba-market.co.rs ili putem drugog mejla koji je kao zvaničan registrovan na strani APR.

Za brisanje kolačića , bliža uputstva možete naći na politika kolačića.

Za podatke koje čuvamo po osnovu zakona ili podzakonskog akta, naloga, zahteva državnog organa ili po drugom pravnom osnovu koji je po pravnoj snazi jači od Vašeg prava za brisanje, nećemo moći da postupimo po Vašem zahtevu za brisanjem podataka;

Vaše pravo je da ograničite obradu Vaših podataka ukoliko smatrate da je obrada nezakonita, ako ste istakli prigovor ili ako smatrate da nam više nisu potrebni Vaši podaci, a u svakom slučaju imate pravo da podnesete prigovor na način na koji obrađujemo Vaše podatke, čak i kada nije sporno da podatke obrađujemo u skladu sa Zakonom;

U skladu sa Zakonom, imate pravo da uputite pritužbu Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti kada smatrate da se krše Vaša prava kojima se štite podaci o ličnosti.

U Nišu, dana 01.09.2019. godine
Herba-market DOO Gadžin Han